#44 - Reworking Hospitals

Hospitable Hospitals? Designing Patient-friendly Facilities

Sheffield Children's Hospital by Avanti Architects. ©Architects.

While clinical regulations and safety requirements breed an impersonal, often austere environment in healthcare facilities, a number of architects and designers focus their creativity on enhancing patients’ well-being, taking into account the emotional role of the environment in the healing process. Filled with light, natural materials, fresh colors and visual art, these traditionally cold and impersonal infrastructures are evolving into more uplifting spaces.

 

Rethinking the Details

 

Better ventilation, open views and pleasant color schemes improve and accelerate the healing process, according to the British Medical Association. As a result, new hospitals boast innovative floor plans and contemporary architectural lines, designed to tackle the empty feeling that many patients experience during their stay. With its curvilinear shape, the Jacobs Medical Center in San Diego created by Cannon Design embodies this innovation. Design Principal Mehrdad Yazdan told ArchiExpo e-Magazine:

The health center blurs the boundaries between research and providing healthcare while elevating patient care experiences through creative technology integration, access to nature and beautiful interior and exterior spaces.

Pent-house style hospital room. The Jacobs Medical Center in San Diego created by Cannon Design. Image by Christopher Barrett.

Specially dedicated to cancer patients and their families, Maggie’s Centre Barts stands out with its geometrical façade and harmonious spaces. The facility, which opened last December next to London’s oldest hospital, offers free practical, social and emotional help to anyone affected by cancer, in a stress-free environment. Designed by American architect Steven Holl, the building features an outer layer of translucent white glass dotted with tinted fragments and an interior shaped by colored light bathing the floors and walls, changing with the time of day and season to enhance patient and visitor comfort.

Maggie’s Centre Barts. Photos by Iwan Baan.

Maggie’s Centre Barts. Photos by Iwan Baan.

Using interior design to put patients at ease, Belgian Architect Germain Canon and industrial designer Li Mengshu have achieved a homelike environment for a dental clinic in Taiwan. “Our aim was to design a clinic we would be less afraid to go to,” Canon told ArchiExpo e-Magazine.

Our aim was to design a clinic where we would be less afraid to go.

The team used common and simple materials throughout the project to create a space that feels accessible, rather than hermetic with strong and soft colors, vibrant translucent glass, wood surfaces to touch or sit on, layouts of inexpensive colored tiles and even tiny personal shelves for patients’ toothbrushes in the bathroom. The waiting area, which imitates a comfortable living room, is fitted with low furniture, wood flooring, and soft cushions to create a familiar and calming atmosphere.

Belgian Architect Germain Canon and industrial designer Li Mengshu have achieved a homelike environment for a dental clinic in Taiwan.

“Belgian Architect Germain Canon and industrial designer Li Mengshu have achieved a homelike environment for a dental clinic in Taiwan.” Photo credit: Germain Canon.

 

“Art with a Bigger Purpose”

 

When budget doesn’t allow for the construction of new facilities or the radical transformation of existing ones, NGOs and charities, such as the Nordic Art Initiative (NAI) and Artfelt, reach out to designers and artists to improve wards through slight yet life-changing interventions.

With the support of six sponsors, Nordic Art Initiative developed Art with a Bigger Purpose at the Pediatric Clinic in Ljubljana, a creative and interactive project whose all-around approach is to create a friendlier hospital environment. In total, 360 square meters of the hospital premises were filled with art by Črtomir Just of Slovenia, Rafael Mayani of Mexico, Ruth Hengeveld of the Netherlands and Fatheat & Bea Pántya of Hungary. The result was a colorful spatial network connecting the hospital’s interior and exterior and including murals, an outdoor fresco animated through AR technology, decorated furniture and relative backlit panels. Founder / Head of production at Nordic Art Initiative, Anna Runefelt told ArchiExpo e-Magazine:

The task we set for ourselves was to create art that stimulates the patients, the visitors and the employees, and that actively contributes to the recovery process with its therapeutic effects.

In the same spirit, British charity fund Artfelt asked designer Morag Myerscough to enhance young patients’ comfort in the new wing added by Avanti Architects to Sheffield Children’s Hospital. She designed colorful patterns that were laminated on the furniture in 46 en-suite bedrooms and six multi-occupancy suites, including a few rooms in a paler palette for children with conditions that might be affected by brighter colors. Myerscough told ArchiExpo e-Magazine:

From the work I’ve done in healthcare, I know that it’s phenomenally positive for people to have art in hospitals. Going into a grim and grey room isn’t going to make anybody feel good. But to go into a room that lets you know that people care about you and they’re thinking about you — it’s a no-brainer really. It makes people happier and more assured that everybody is concerned about them and wants them to get better.

New wing for young patients’ comfort added by Avanti Architects to Sheffield Children's Hospital.

New wing for young patients’ comfort added by Avanti Architects to Sheffield Children’s Hospital. Photo credit: Jill Tate.

I was very excited to be given the challenge of working in a clinical space that could make a real difference to the wellbeing of the young patients, as sometimes they have to stay in the rooms for months on end. I wanted to make bedrooms that the young patients would feel happy to wake up in, a bedroom that had a warmth and friendliness to bring a ‘sense of home’ into the rooms.

 

New wing for young patients’ comfort added by Avanti Architects to Sheffield Children's Hospital.

New wing for young patients’ comfort added by Avanti Architects to Sheffield Children’s Hospital.

 

Myerscough encountered a small problem on the path to happiness though:

The clinical staff, quite rightly, were worried about me using strong colors and patterns. They were worried this may be detrimental to the well-being of the patients. So I made scale models of the rooms and, with the help of Artfelt, we presented the four bedrooms to 80 patients and their families—98% said they didn’t want nondescript bedrooms, they wanted them to be joyous.

Myerscough went back to the clinical staff and decided on a concession of including a few rooms in a paler color palette for children with conditions such as autism that might be affected by the brighter colors. They continued with four schemes, including a paler color palette, rotated throughout 46 en-suite bedrooms and six multi-occupancy bays.

Modification: Myerscough was first mentioned as having worked with “her team”. She emailed saying, “I don’t have a team it is just me. I worked directly with Artfelt and Avanti. I made all the designs and provided all drawings for manufactures. I often wish I could have a team.”

 

In the Operating Room

 

Clemson University’s Architecture + Health Program

Clemson University’s Architecture + Health Program

Realizing Improved Patient Care through Human-Centered Design (RIPCHD.OR) is a federally funded four-year research effort in the US.  In contribution, Clemson University’s Architecture + Health Program designed an operating room prototype that serves as a platform for safer and more operationally efficient ambulatory surgery.

Clemson’s architecture students created a team which included faculty members, clinicians, consultants, practicing architects, and industry collaborators, challenging them to examine conventional healthcare construction methods and conceive a new approach.

After a year of research and observation, the students spent the following two years working on the design, initial simulation testing, refinement and mock-up fabrication. Currently in their fourth year, they’re focusing on clinical simulation testing, the publication of results and the application of evidence-based design features into two ambulatory surgery centers.

You might enjoy reading an article about the award-winning cutting-edge rehabilitation hospital in the Streeterville neighborhood of downtown Chicago. Read Contract magazine’s article Interiors Awards 2018: Healthcare.

 

Changing hospital design is a long process, but these projects and initiatives show the possibilities and rich potential for developing better environments for patients as well as staff. What if curing the monotony of the premises were the first step to curing the illnesses?

 

 


About the Author

Manon Pierre is a licensed journalist with a sturdy background in art and architecture reporting.

Related Posts

Kvadrat and Dedon aim to be industry leaders with Patio, an innovative textile 100% free of...

This year’s outdoor furniture takes us far from the severe lines of seaside infinity pools and into...

Much like the god of merchants Hermes in Greek mythology, Hermès deserves to sit on the throne for...

Style Switcher

Highlight Color:

               

Backgrounds:

                    

You can also set your own colors or background from the Admin Panel.