• #33 - Interior Delights

    Eco-Friendly Shelter on the Slopes

    Courtesy of Oberholz

    Oberholz’s alpine hut, Obereggen, is a new skier haven at Latemar ski center in the Dolomites that offers eco-friendly shelter, a roof deck and mountain views. The restaurant and bar, which opened in November 2016, are located next to the Oberholz cable station that connects directly to the ski slope. 

    Architects Peter Pichler, former student of Zaha Hadid, and Pavol Mikolajcak won a 2015 competition to design Oberholz, and began construction in April 2016. The architects chose sustainable materials, designing the entire hut in typical local woods; the interior structural elements are spruce, the façade is larch and the furniture is oak.

    oberholz 3

    The Oberholz hut’s structure cascades outward from the mountainside in three branches, each of which faces one of three mountains. The sculptural homogeneous appearance blends with its natural surroundings. The sloped roof shape of the window facades takes inspiration from typical Dolemite huts in the area, combining contemporary architecture with traditional design.


    About the Author

    Hilary Edesess is a freelance journalist based in Marseille, France. She blogs about culture, art and urban design.

    Related Posts

    Leixões Cruise Terminal, recently completed by Luís Pedro Silva, Arquitecto, presents a seductive,...

    How do we use what is already here, what came before and what we can’t find elsewhere? Corinne...

    Traces of time shine through fallen plaster and sunken mortar and bricks, according to the three...

    Style Switcher

    Highlight Color:

                   

    Backgrounds:

                        

    You can also set your own colors or background from the Admin Panel.